
Zdrowa dieta psa. Część I
Warzywa w psiej diecie
Psi układ pokarmowy jest przystosowany zarówno do trawienia produktów pochodzenia zwierzęcego, jak i roślinnego, więc warto uzupełnić dietę czworonogów w warzywa i owoce (o wskazanych i zakazanych owocach w psiej diecie przeczytasz tutaj).
Pytanie, które warzywa można podawać psom, a które mogą im zaszkodzić?
Zanim wymienimy konkretną listę, to napiszemy o jednym – starajmy się podawać surowe warzywa zamiast tych ugotowanych. Psy są miłośnikami chrupiących przekąsek, a takie podane na surową są twardsze i przy okazji poprawiają ukrwienie dziąseł, pomagając w dbaniu o zdrowie psich zębów
Warzywa, którymi warto urozmaicić psią dietę
- Marchewka
- Dynia
- Buraki
- Pietruszka i seler – uwaga, bywają moczopędne
Warzywa niewskazane dla psa
- Pomidory, zwłaszcza niedojrzałe.
- Ziemniaki – psy nie trawą zawartej w nich skrobi.
- Strączki, czyli fasolka, bób, groszek, soja, ciecierzyca – są dla psów bardzo ciężkostrawne.
- Brokuły, kalafior i kapusta – powodują wzdęcia u czworonogów.
- Cebula – przez obecność dwusiaraczków może doprowadzić psy do ciężkich zatruć pokarmowych.
- Rabarbar, szczaw i szpinak – ze względu na szczawiooctany nie należy podawać tych kwaśnych warzyw psom (a i małe prawdopodobieństwo, że nasz pupil się na nie skusi).